Proces overgang PO naar VO

In groep 8 krijgen de kinderen een schooladvies voor de overgang naar de middelbare school. Dat is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van uw kind. Er gelden regels voor het schooladvies en de toelating tot het voortgezet onderwijs. Hieronder kunt u lezen hoe het schooladvies op onze school tot stand komt.

 

De doorstroomtoets
Vanaf het schooljaar 2023-2024 maken alle leerlingen aan het eind van de basisschool een doorstroomtoets. Dit is verplicht. Met de doorstroomtoets kunnen leerlingen laten zien wat ze op de basisschool hebben geleerd. In de weken voor het toetsmoment geeft de leerkracht de leerling een advies voor het onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. Leerprestaties, aanleg en ontwikkeling op de basisschool spelen hierbij een rol. Heeft de leerling een hogere doorstroomtoetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan stelt de school het advies bij, tenzij het in het belang is van de leerling om dit niet te doen. Heeft de leerling een lagere doorstroomtoetsuitslag dan het gegeven schooladvies? Dan blijft het advies van de school leidend.
De doorstroomtoets vindt plaats in februari en geeft leerlingen een gelijke kans om zich eind maart aan te melden voor de middelbare school van hun voorkeur die het best past bij hun niveau. De doorstroomtoets is geen examen, leerlingen kunnen niet slagen of zakken.

 

Procedure PO-VO
In groep 8 krijgen de kinderen een schooladvies voor de overgang naar het voortgezet onderwijs. Het schooladvies van de basisschool dient uiterlijk in maart te worden vastgesteld. Het schooladvies is leidend voor de toelating tot het vo. De vo-school kan een leerling wel hoger plaatsen dan het schooladvies. Lager plaatsen is alleen toegestaan op verzoek van de ouders.

Alle leerlingen maken in groep 8 een verplichte doorstroomtoets. De doorstroomtoets geldt voor alle leerlingen als extra gegeven; naast de gegevens uit ons leerlingvolgsysteem, de methode gebonden toetsen en observaties van de leerkrachten (werkhouding, motivatie en concentratie). Wanneer het resultaat op de doorstroomtoets hoger uitvalt dan verwacht, moet de basisschool het
advies naar boven bijstellen. Alleen als het in het belang is van de leerling, kan de school besluiten het advies niet te verhogen. De school moet dit motiveren. Voor leerlingen met een schooladvies voor het praktijkonderwijs die het toetsadvies ‘pro/vmbo bb’ krijgen, geldt een uitzondering. De school is dan niet verplicht om het schooladvies bij te stellen. Als het resultaat op de doorstroomtoets lager is dan verwacht, dan wijzigt de basisschool het schooladvies niet.

 

Ondersteuning oriëntatie PO-VO
Eind groep 7 bespreken de leerkrachten met ouders en leerling de denkrichting voor het uitstroomadvies. In groep 8 (januari) volgt het voorlopig basisschooladvies, zodat u zich tijdig kunnen oriënteren op een passende VO-school. Bij dit advies zit een scholenlijst. De scholenlijst bevat VO-scholen, die passen bij het voorlopig basisschooladvies. Dit zijn alleen VO-scholen in de
BOVO regio Haaglanden: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg. De scholenlijst is bedoeld om u te helpen bij het oriënteren op VO-scholen waar uw kind naar toe zou kunnen. Tijdens de adviesgesprekken wordt besproken welke scholen van deze lijst passen bij uw kind.
Om aan te melden voor het VO, vullen u en uw kind de scholen van uw voorkeur digitaal in op Onderwijstransparant.


Onderwijskundig rapport
Alle van belang zijnde zaken worden vastgelegd in een onderwijskundig rapport (OKR). Dit onderwijskundig rapport leggen wij voor aan de scholen van het voortgezet onderwijs. De scholen van het voortgezet onderwijs besluiten op basis van hetonderwijskundig rapport of zij een leerling wel of niet aannemen. Om deze reden kunnen alle ouders het onderwijskundig rapport inzien voor wij dit naar de school van het voortgezet onderwijs sturen. Ouders kunnen, desgewenst, hun eigen visie aan het onderwijskundig rapport toevoegen.

 

Bekijk hier de website van de Scholenwijzer Den Haag.

Bovo Haaglanden vindt u hier. 

Bovo

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren