Thema-avond pubers en social media

Op maandagavond 6 maart organiseerde onze school een avond in het teken van mediawijsheid. Doel was om de kinderen én ouders iets meer informatie te geven rondom social media.

Voor foto’s van deze ouder- en kindavond kunt u op deze link klikken.

We zijn erg benieuwd naar hoe u (en uw kinderen) de avond ervaren hebben, vandaar dat er een evaluatie is geschreven (voor de aanwezige ouders). Deze evaluatie heeft u per Mijnschoolinfo toegestuurd gekregen, maar u kunt hem ook vinden door op deze link te klikken.

Verslag van de avond:

Bij de inloop kregen de ouders en kinderen een lekker kopje thee of koffie of een glaasje fris. Daarna startte de avond. Juf Ria heette alle ouders én kinderen welkom op deze leerzame en hopelijk plezierige avond. Daarna vertelde juf Bianca waarom deze avond op school georganiseerd werd. De avond kwam o.a. voort uit de carrouselavond, ervaringen rondom verkeerd social media gedrag bij leerlingen in het verleden en uiteraard ook omdat het regelmatig in het nieuws komt. Het is bijzonder om te zien hoe ‘de nieuwe generatie jongeren’ opgroeit met mobiele telefoons en daardoor dus ook met social media. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders en zijn al jong erg vaardig met telefoons.

Vervolgens begon de avond met een toneelspel, verzorgd door de acteurs van het DNL-theatercollectief. Stefan van Wieringen en Dana Hilgers zorgden ervoor dat er op een speelse en interactieve manier getoond werd voor welke problemen ouders van pubers soms komen te staan. Het was knap om te zien hoe goed de acteurs konden improviseren. Veel kinderen waren zichtbaar onder de indruk.

Na het acteerspel sprak Jan Willem Roseboom (namens Bureau Jeugd en Media) over o.a. mediawijsheid. Ook Jan Willem presenteerde erg interactief. De kinderen reageerden leuk en kwamen met goede antwoorden en oplossingen. Fijn detail was dat de kinderen dan in de ‘catch box’ mochten spreken, een soort dobbelsteen met microfoon die door de zaal heen werd gegooid.

Jan Willem en de acteurs wisselden elkaar op een goed tempo af. Al met al kijken we terug op een zinvolle en leerzame avond, met een goede interactieve presentatie van Jan Willem en herkenbare sketches van de acteurs van DNL. We hopen dat de ouders (en kinderen) een aantal handige tips hebben opgedaan deze avond.

De avond eindigde met een debat tussen ouders en kinderen, waarbij de ouders de voordelen van vloggen moesten benoemen en de kinderen de nadelen ervan. Het was duidelijk dat de kinderen erg fanatiek en strijdbaar het debat aangingen en ze kwamen met goede argumenten, maar de ouders lieten ook goed van zich horen!

Dank voor uw aanwezigheid!