Groep 8A naar het Museon

Cold Cases

Museon_CSI_web_01-(ZF-6961-36654-1-001)

Ontrafel het mysterie van het skelet.
Ons skelet is meer dan een hoopje botten. Het bevat allerlei sporen die veel zeggen over wie je bent en wat je doet.

Met DNA kun je familiebanden vaststellen, aan tanden kun je zien wat je eet en als je een been breekt, blijft de breuk in het bot altijd zichtbaar.

Als je dood gaat, blijven veel van deze sporen nog lange tijd bewaard.

Forensisch onderzoekers lossen met deze informatie misdrijven op en archeologen komen tot verrassende inzichten over het verleden.

In de tijdelijke tentoonstelling `Cold cases` maakten de kinderen kennis met de nieuwe en bestaande manieren van archeologisch onderzoek.

• Hoe gaat DNA-onderzoek precies?
  • Hoe herken je sporen op oude botten of tanden?
  • Hoe maak je van een schedel een gezichtsconstructie? Etc.

In samenwerking met het forensisch instituut is er aandacht voor onderzoek dat gedaan wordt bij het oplossen van misdrijven.

De kinderen bekeken de tentoonstelling en voerden praktische opdrachten uit die hen van alles leerde over archeologie,

het oplossen van misdrijven en over hun eigen lichaam.

Het was een bijzonder interessante en geslaagde les.